MENU
Aula_close Layer 1

Egen computer

BYOD = BRING YOUR OWN DEVISE 

 IT – digitale læremidler - BYOD BYOD = BRING YOUR OWN DEVISE Elevers brug af eget digitalt udstyr i undervisningen. Regeringen har som mål, at IT og digitale læremidler skal fremme og understøtte elevernes læring samt understøtte de faglige mål. I forlængelse af regeringens mål ønsker Sønderborg Kommune, at det bliver naturligt for eleverne at medbringe og anvende eget digitalt udstyr i den daglige undervisning. Et af Sønderborg Kommunes indsatsområder er brugen af digitale lærermidler. De digitale lærermidler skal anvendes som en naturlig og væsentlig del af undervisningen, hvor det fremmer elevens faglige udbytte, motivation, øger elevens mulighed for at udtrykke faglige overvejelser og kompetencer samt anvende personlige fremstillings- og udtryksformer. Pr 1. august 2014 er der derfor en anbefaling, ikke kravfra regeringen, Sønderborg Kommune og Nydamskolen, at eleverne medbringer deres egen digitale enhed (pc, tablet eller Mac). Det er vigtigt at nævne, at der aldrig vil være nogen på Nydamskolen, der kommer til at mangle en pc. Skolen stiller derfor selvfølgelig en pc til rådighed, hvis elever ikke har en pc. med.  Herunder er en vejledning fra vores IT konsulent i kommunen om, hvilket udstyr der bedst kan leve op til kravene om brugbarhed og holdbarhed. 

  

 Vejledning til forældre om bærbar pc til skolebrug Anbefalinger: Generelt: 

 Tre vigtige krav til en enhed er: 

 1. Mekanisk robust gerne metal ramme 

 2. Så lille og let at den kan være i en skoletaske (13” til 15”) 

 3. Lang batterilevetid. Det er en fordel hvis en pc indeholder SSD harddisk da disse arbejder meget hurtigt.  

 Valg af enheden: PC: 

 En solid pc, der kan holde til den daglige transport mellem hjem og skole. Det er ikke nødvendigt, at eleverne medbringer en meget kraftfuld spil-computer. En helt almindelig standard-maskine af den slags, der jævnligt er på tilbud, dækker behovet i forbindelse med skolearbejdet. Skærmen bør have en størrelse på 13-15 tommer. Styresystemer bør være Windows 10. Det er et krav, at computeren er i stand til at koble op mod skolens trådløse netværk, der er af typen ’g/n ’eller AC standard. Batterilevetiden bør minimum svare til elevens skoletid (antal lektioner). 

 Apple Macbook: 

Apple Macbooks med 13-15” skærm, 4 GB ram, 500-1500 GB harddisk (eller hurtig ssd-disk) Det er et krav, at Macbook’en er i stand til at koble op mod skolens trådløse netværk, der er af typen ’g/n’eller AC standard. Batterilevetiden bør minimum svare til elevens skoletid (antal lektioner). 

  

 Tablets 

 Men kan man ikke bare købe en tablet i stedet – for eksempel iPad, Samsung, Lenovo, HP, Asus, Denver, Surface? Jo, til næsten alle formål er det absolut en brugbar løsning. Tablets har indbygget kamera og adgang til mere eller mindre gratis apps, som kan bruges til redigering af for eksempel videooptagelser. De kan gå på nettet, og du kan koble et tastatur til dem, så de også kan bruges til tekster. 

 Men vær opmærksom på: 

 Hvis enheden er en Apple Macbooks, Linuxbaserede pc eller tablet - at nogle af de digitale læremidler skolen benytter, er lavet til Windows-pc’er og kan ikke benyttes i andre miljøer. Husk, at Ipad ikke kan benytte USB og Flash, som bruges på mange hjemmesider. Det kan besværliggøre elevens arbejde at anvende tablet iforbindelse med afvikling af de skriftlige afgangsprøver i 9.klasse især når det korrekte layout skal anvendes. 

 Vær at vide om iPads 

IPads understøtter ikke USB stik kan ikke udvides med hukommelse og har ikke mulighed for at bruge Adobe Flashplayer på hjemmesider. Den er heller ikke god til at arbejde sammen med Windows miljø, så som deling af dokumenter og filtype associering mellem disse to systemer. 

Software på enheden 

 Tekstbehandling fx: Microsoft Office, gerne 2013; eller Office 365(som eleverne har adgang til), dette gælder også for Mac. 

 De fleste undervisningsprogrammer er designet til Windows (PC). 

 Disse vil oftest anvende et eller flere af nedenstående programmer: PDF-reader, Java,  Flashplayer,  Shockwaveplayer 

Enheden skal desuden være udstyret med et antivirusprogram. Fx Microsoft Security Essentials, der kan hentes gratis på nettet eller en betalingsbaseret antivirus. 

 Afhængig af klassetrin kan der være brug for, at eleven installere den software, der bruges på skolens Smartboards e.l. Eleven skal således have mulighed for selv at installere programmer på pc’en, altså have administrator-rettigheder på deres enhed. 

DET ER MEGET VIGITGT, VED OPSÆTNING AF WINDOWS PÅ EN NY PC, AT SÆTTE SYSTEMET OP TIL DANSK. ELLERS KAN HJÆLPEPROGRAMMER SOM CD-ORD IKKE INSTALLERES TIL AT FUNGERE PÅ DANSK. 

  

Ekstra tilbehør 

I flere fag arbejdes med audiovisuelle produktioner. Til det brug bør eleverne råde over et headset med mikrofon, da de digitale læringsplatforme anvender video og podcast.  Det skal understreges, at der ikke er behov for et dyrt headset af den type, der bruges til spil. 

Sønderborg kommune og skolens elever har adgang til skolebordet, hvor man som bruger kan hente office365 gratis, man skal altså ikke tilkøbe office, når man køber en mac eller pc..  Skolens IT- vejleder og tilsyn kan være eleverne behjælpelige med at få office365 korrekt installeret. Og give råd og vejledning til elever om brug af enheden, samt installering af hjælpeprogrammer. 

  

Morten Larsen/Martin Havn 

Nydamskolen